Charles de Foucauld-hoz, a názáreti lelkiséghez kapcsolódva lehetőségünk nyílik élmények, gondolatok, tapasztalatok megosztására...



2012. február 13., hétfő

Jacques Maritain

 
Jacques Maritainről nem tudok sokat. A katolikus filozófia jeles alakja, magyarul több könyve olvasható. De életének utolsó szakasza nagyon érdekes momentumot rejt: felesége halála után évekig a Kistestvéreknél élt, majd – 88 évesen – kérte szabályos felvételét a közösségbe. Azt hiszem kevesen kezdtek idősebb korban noviciátust. Sok rendben felső korhatár van, ami mindenképpen korlátoz egy bizonyos útra találást. De ebben az esetben nem így történt. Ami számomra nagyon érdekes ebben, hogy Maritain évekig osztozik a kistestvérekkel, de megérik benne, hogy ennél többet szeretne: nemcsak náluk élni, hanem hozzájuk tartozni. Meglehet, külsőleg minden maradt a régiben, ugyanazt az életformát élte; mégis, ami nem látványos, benső lelki folyamat, sokszor lényegesebb, mint a külső, látható valóság.

2 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Maritain valóban nagyon idősen lett novícius! Azonban előtte ő már nagyon régóta toulousi kistestvérek közeli barátja volt feleségével, Raissa-val együtt. Közeli barátja volt René Voillaume kistestvérnek, a közösség alapítójának. Mikor Maritain özvegy lett, nem hagyták magára a kistestvérek, gyakran lehetett velük. Egy család lettek, míg az idős Maritain elmondta szíve vágyát, hogy jogilag is hozzájuk tartozhasson. Mély barátságuk adta meg ezt a rendkívüli lehetőséget élete végén. Nevét ma is említik a fraternitások nekrológjai, mint egy kistestvérét, emlékezve rá.
    Talán nekem sem reménytelen, ha nem is pont így tartozni hozzájuk. De Istennél semmi sem lehetetlen!

    VálaszTörlés