Charles de Foucauld-hoz, a názáreti lelkiséghez kapcsolódva lehetőségünk nyílik élmények, gondolatok, tapasztalatok megosztására...



2010. március 24., szerda

Blogindító

Blogindítóként kedvenc történetemmel kezdeném, melyet Carlo Carretto ír le Levelek a sivatagból című könyvében.

Carretto egy alkalommal a sivatagi homokban elakadt autójával. A nagy hőségben egy bokor árnyékában keresett menedéket, majd gyorsan el is aludt. Emberek halk beszélgetésére és nevetgélésre ébredt, akiknek világított a fehér foguk a barna bőrük mellett. Éppen megszakították munkájukat egy kis pihenőre – foggarát (föld alatti csatorna) ástak, amely össze tudta gyűjteni a nedvességet a homokból és elvezette kis földjeikre. Egy váratlan vihar tönkre tette az előzőt és egyhetes késés is elsorvasztotta volna a termést, amely egész éves éhínséget jelentett volna.

Carlo felajánlotta, hogy pár napig velük marad és segít ásni.
Körülmények: három méterrel a vízfolyás szintje alatt homokos, de tömör anyag; kezdetleges szerszámok; kényelmetlen testhelyzet; hátfájás; a felszínen forróság.
Szegényes étrend: kuszkusz, homokban élő egerek (gerbois), főtt gyíkok (dobb).
Este Carretto a csillagokat szemlélve eltűnődött ezen emberek nyomorúságán – mennyi aggodalom és embertelen munka, hogy egy kis kenyérhez jussanak…
„De túlságosan fáradt voltam, hogy végiggondoljam: Isten miért nem avatkozik közbe, ő, aki olyan hatalmas és olyan jó. Könnyen fordulhattam volna a „földi istenekhez”, a jó emberekhez, akik olyan egyszerűen tudtak volna segíteni.
Mibe került volna levelet írni néhány barátomnak Olaszországba? Azonnal küldtek volna nekem egy buldózert, hogy néhány nap alatt kiássuk az árkot, vagy sürgősen küldtek volna legalább nagy cementgyűrűket, hogy az alagutat szilárdabbá és biztonságosabbá tegyük, és ezáltal megakadályozzuk, hogy összeomoljon, amikor a víz először ömlik át rajta. És én mozdulatlanul néztem tovább a csillagokat! (…) Nem lett volna jobb eszközöket keresni, mégpedig sokat?”
A válasz most elmarad, és válasz helyett én is inkább újra felvetem a kérdést: „Nem lett volna jobb eszközöket keresni, mégpedig sokat?”

3 megjegyzés:

  1. Igen igy van,ez a Világban élő Kármelita hivatással is.Nekünk nem az atyákat vagy a nővéreket kell utánoznunk,hanem,a bentélők kinyujtott karjai kell hogy legyünk.A szemlélődést kell a világba vinnünk.

    VálaszTörlés
  2. "Nem lett volna jobb eszközöket keresni, mégpedig sokat?"
    Lehet. Kereshetünk jobb és nagyobb dolgokat. Úgy gondolom, hogy valami lényeges dolgot veszítenénk el. A megismerés, együtt dolgozás és együtt szenvedés, együtt küzdés örömét. Egy olyan bensőséges mély barátságot, amit, ha külső segítőként jelentkezünk nem látjuk. Ez a vers részlet jutott eszembe, amit úgy gondolom nagyon ide illik. "Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj." Nem tudok megfelelő szavakat használni, de abban hogy külsőleg segítenénk úgy gondolom, hogy van valami leereszkedés talán egy kis gőg? Igazán velük érezve, ugyanolyan kicsinek lenni, csak így lehet, ahogy Carlo Caretto tette, és ahogy Jézus tette, mikor közénk jött. Ti is így gondoljátok?

    VálaszTörlés
  3. "Nem lett volna jobb eszközöket keresni, mégpedig sokat?"
    Milyen jó kérdés.Szerintem, vagyis én nagyon nehezen tudok jó kérdést feltenni.
    Györgyi válaszával, gondolataival pedig teljesen egyetértek-én is így gondolom.Azt tenném hozzá, hogy a "külső segítség" sok esetben lehet, hogy csak gyors megszabadulás a problémától és esetleg a személyektől is...

    VálaszTörlés